Hoe organiseer ik een veilig evenement?

Tags:
Evenementen & Vergaderingen
20-05-2019

Wanneer u een evenement organiseert, bepaalt u een doelgroep, de inhoud van het event en natuurlijk ook de algemene doelstellingen en hoe u deze gaat bereiken.  Maar denkt u als organisator ook voldoende aan de veiligheid van uw evenement? U wilt immers niet dat uw deelnemers in paniek raken en er ongelukken gebeuren bij een mogelijke noodsituatie.   Ook bedrijfsevenementen ontsnappen niet aan een aantal veiligheidsmaatregelen.

safe events 1

Waarop dient u als organisator onder meer te letten bij de keuze van een locatie?

1. Informeer vooraf naar de nood & evacuatieprocedures van de locatie.

Vraag na wat het noodnummer is, wie u zal begeleiden in het geval van een evacuatie en informeer uw deelnemers over de richtlijnen, evacuatiewegen, nooduitgangen en verzamelpunten. Het is daarbovenop ook belangrijk om het noodsignaal binnen te locatie te herkennen.  Geef hen in begin van het evenement enkele belangrijke tips mee zoals de rust te bewaren bij het  verlaten van het gebouw, nooit een lift te gebruiken , wagens en  persoonlijke bezittingen achter te laten en steeds de kortste route naar het verzamelpunt te nemen tijdens een evacuatie.

2. Waarmee moet u rekening houden met betrekking tot de zaalopstelling?

  • Hou de nood- en evacuatiedeuren steeds vrij.
  • Voorzie voldoende doorgangruimte richting nooduitgangen voor een vlotte evacuatie.
  • Is er voldoende en duidelijke signalisatie voorzien op de locatie en in de zalen zelf?
  • Is het podium veilig en makkelijk te betreden?
  • Pas op met ontvlambare materialen. Gebruik in een gesloten ruimte bv. geen kaarsen als sfeerverlichting maar kies voor ledverlichting als veilig alternatief.
  • Kijk toe dat blusmiddelen aanwezig en gemakkelijk bereikbaar zijn.
  • Zorg ervoor dat er geen kabels losliggen in de ruimtes om valpartijen te voorkomen…

 

3. Wanneer moet ik extra veiligheidsmiddelen inzetten?

Voer eerst een risicoanalyse uit om te bepalen of er extra beveiligingsmaatregelen nodig zijn voor uw evenement.

Extra brandblussers , branddekens,… kunnen bijvoorbeeld nuttig zijn :

  • Bij het organiseren van een barbecue
  • Wanneer u met sfeervolle vuurkorven en/of terraswarmers werkt
  • Bij het gebruik van extra pyrotechnische middelen zoals rookontwikkelaars, Bengaals vuur en vuurwerk.

 


Draagt u de veiligheid van u evenement hoog in het vaandel en heeft u assistentie nodig?

Binnen BluePoint Meet.Work.Tech, staat Frédéric De Cooman – Security & Safety Coördinator – sinds 2006 mee in voor uw veiligheid!  Hij is preventieadviseur niveau 2 en ondersteund daarnaast ook het facility departement.

safe events 3

Frédéric organiseert geregeld EHBO cursussen en brandopleidingen voor BluePoint medewerkers, waarbij ook het gebruik van de aanwezige defibrillatoren,  kleine blusmiddelen … centraal staan.

In samenwerking met gespecialiseerde beveiligingsfirma’s en externe adviesbureaus kan Frederic u ook advies geven en natuurlijk ook bijkomende beveiliging voor personen en goederen voorzien. BluePoint beschikt ook over camerabewaking in lijn met de GDPR-privacywetgeving en een eigen intern noodnummer dat 7/7 en 24/24 ter beschikking is.

Neem contact op met ons via marketing@bluepoint.be of bel +32 2 706 88 00 voor een bezoek van onze sites  in Antwerpen, Brussel of Luik.  Samen zorgen we voor een vlotte organisatie van een veilig evenement!