De beste manier om te brainstormen met je team

Tags:
Blog NL
Evenementen & Vergaderingen
21-05-2023

De beste manier om te brainstormen met je team

Brainstormsessies zijn een essentieel onderdeel van elk creatief proces. Ze bieden een platform voor teams om samen te komen en ideeën te genereren, problemen op te lossen en innovatie te stimuleren. Maar hoe zorg je ervoor dat je brainstormsessies efficiënt en effectief zijn?

 

Serviced offices 2023

 

1. Een positieve omgeving creëren

De eerste stap naar een productieve brainstormsessie is het creëren van de juiste en positieve omgeving. Moedig je team aan om spontaan ideeën te delen zonder angst of oordeel. Dit kan enorm helpen om meer creatieve en innovatieve ideeën te genereren.

 

2. Stel duidelijke doelen

Voordat je aan de brainstormsessie begint, is het belangrijk om duidelijke doelen te stellen. Wat wil je met de sessie bereiken? Wat zijn de belangrijkste uitdagingen die je probeert op te lossen? Dit kan helpen om de inspanningen van het team te bundelen en ervoor te zorgen dat de sessie productief is.

 

3. Gebruik visuele ondersteuning

Visuele hulpmiddelen, zoals whiteboards of sticky notes, kunnen nuttig zijn tijdens brainstormsessies. Ze kunnen helpen ideeën te organiseren en maken het voor het team gemakkelijker verschillende manieren en concepten te visualiseren.

 

4. Neem een pauze

Brainstormsessies kunnen intens zijn, en het is belangrijk om pauzes te nemen om op te laden en te heroriënteren. Zorg ervoor dat het team tijdens de hele sessie productief en betrokken blijft.

Op zoek naar een perfect creatieve plek in Brussel? Neem een kijkje in de Brainstorming Arena: een ongewone ruimte die jou en je team in een mum van tijd aan het rollen brengt!

 

"Brainstorming is not just about generating ideas, it's about creating a collaborative environment where everyone feels comfortable sharing their thoughts and perspectives." - Annette Franz, founder and CEO of CX Journey Inc

 

Hoe lang moet een brainstormsessie duren?

Ahh, dat is een eeuwenoude vraag: hoe lang moet een brainstormsessie duren? Nou, het korte antwoord is... dat hangt ervan af. Maar maak je geen zorgen, we laten je niet zonder antwoord.

Volgens een studie van het Journal of Business Research is de optimale lengte van een brainstormsessie ongeveer 30 minuten. Dat klopt, een half uur is alles wat nodig is om een heleboel ideeën te genereren en de creatieve gedachten te laten stromen.

Maar wacht, dat betekent niet dat u een timer moet zetten en de brainstormsessie moet afbreken zodra de 30 minuten voorbij zijn. De studie stelt ook dat flexibiliteit in de lengte van de sessie kan leiden tot nog meer ideeën en preciezere resultaten. Wees dus niet bang om de 30 minuten te overschrijden zolang de ideeën nog stromen.

Natuurlijk hangt de lengte van de brainstormsessie ook af van andere factoren, zoals de grootte van de groep, de complexiteit van het probleem en de mate van betrokkenheid van de deelnemers. Dus, als je brainstormt met een groep introverte mensen, kun je de sessie misschien wat korter houden dan met een groep extraverte mensen die graag kletsen.

 

Is een online brainstormsessie een goed idee?

Wie heeft persoonlijke brainstormsessies nodig als je gewoon een Zoom/Teams gesprek kunt voeren en de ideeën kunt laten stromen? Maar is een online brainstormsessie wel een goed idee? Laten we eens kijken.

 

Voordelen:

  • Handige, eenvoudige planning
  • Kan teamleden van verschillende locaties samenbrengen

Nadelen:

  • Risico op technische problemen
  • Kan vrij onpersoonlijk zijn

 

Laten we eerst één ding duidelijk stellen: online brainstormsessies zijn geen vervanging voor persoonlijke sessies. Sorry, maar geen enkele hoeveelheid emoji's of GIF's kan de magie van een kamer met je collega's die elkaar op ideeën brengen vervangen.

 

Wil je zien hoe we live en online brainstormen in Brussel? Bekijk onze video voor een demo tour!

 

Dat gezegd zijnde, online brainstormsessies hebben hun voordelen. Ten eerste zijn ze handig. Je hoeft je geen zorgen te maken over reistijd of het vinden van een vergaderzaal, en je kunt zelfs in je pyjama brainstormen als je wilt (we zullen niet oordelen).

Een ander voordeel van online brainstormsessies is dat ze mensen van verschillende locaties of tijdzones kunnen samenbrengen. Dus als je teamleden hebt die verspreid zijn over de hele wereld, kan een online sessie de beste manier zijn om iedereen bij elkaar te krijgen.

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan online brainstormsessies. Ten eerste is er het risico van technische problemen. Niets doodt een brainstormsessie sneller dan een slechte internetverbinding of een haperende videogesprek.

Een ander potentieel nadeel is dat online sessies soms onpersoonlijk aanvoelen. Er is iets met het in dezelfde ruimte zijn met je collega's dat online gewoon niet te evenaren is.

 

Kijk uit voor een paar veel voorkomende misvattingen

1.” Brainstormen is alleen voor creatievelingen”

Fout! Brainstormen is voor iedereen, zelfs als je geen "creatief type" bent. Wie weet verras je jezelf met innovatieve ideeën!

2. “De luidste stem wint”

Nee, je wilt de Hongerspelen niet nabootsen. Het is niet omdat iemand de luidste of meest expressieve persoon in de kamer is, dat hij of zij de beste ideeën heeft. Laat iedereen de kans krijgen om zijn gedachten te delen, of ze nu enthousiast zijn of niet.

3. “Het eerste idee is altijd het beste.”

Tuurlijk, en de aarde is plat. Neem geen genoegen met het eerste idee dat in je opkomt - blijf onderzoeken en graven naar nog betere ideeën.

5. “Brainstormen is een eenmalige gebeurtenis”

Denk opnieuw! Brainstormen moet een continu proces zijn, net als elke andere operationele vergadering. Maak het een vast onderdeel van de routine van je team en zie de creativiteit stromen.

De sleutel tot succesvol brainstormen is een open geest en de ideeën laten stromen. Laat deze misvattingen je er niet van weerhouden het volledige creatieve potentieel van je team te benutten.

 

Conclusie

Kortom, brainstormsessies zijn een waardevol instrument om innovatie en creativiteit op de werkplek te stimuleren. Door een positieve omgeving te creëren, duidelijke doelen te stellen, visuele hulpmiddelen te gebruiken en pauzes in te lassen, kan je ervoor zorgen dat je brainstormsessies productief en efficiënt blijven.